Провалена сделка за $1 млн. с Карлос Насар подпалила скандала в щангите

0

Неосъществена сделка за над 1 млн. долара с трансфер на щангиста ни Карлос Насар в Бахрейн е подпалила скандала в щангите. Това се говори в кулоарите на федерацията по вдигане на тежести, където в момента се вихрят афери с подкупи и злоупотреби. 13 клуба вече поискаха нови избори и оставка на шефа на щангите Ариф Маджид, който е обвиняван и затова, че пръснал над 200 000 лв държавни спортни пари, дадени на федерацията, за лични нужди.

Твърди се, че скандалът почва през миналия юни, когато Ариф Маджид отива на международно състезание в кубинската столица Хавана, макар и там да няма българско участие, пише Уикенд. По-важна му била срещата с Ешак Ебрахим Ешак, президент на федерацията по щанги на Бахрейн. Двамата трябвало да договорят начина, по който най-добрият ни тежкоатлет Карлос Насар да бъде продаден от България в островното кралство в Персийския залив. Според мълвата, цената щяла да надхвърли 1 млн. долара. Срещу тях Насар трябвало да вдига за Бахрейн на световното първенство, което ще е през декември в тамошната столица Манама.
Въпросният шампионат се явява първото подобно международно спортно събитие въобще, което ще се организира на територията на архипелага в Персийския залив. Тъй като Бахрейн няма състезатели от световна класа, шансовете за златен медал са пренебрежимо малки. Но, ако купят Насар, поне една шампионска титла им е в кърпа вързана.
Срещата на Маджид с 4-членната делегация от Бахрейн се провела на 13 юни в Хавана. Интересното е, че шефът на българските щанги заминал тайно за Куба, без знанието на никой от управата, но на разноски на федерацията с билет от близо 5000 лева. Според слуховете, двамата с Ешак се договорили за трансфера, който трябвало да стане веднага след олимпийските игри в Париж през август. Оставало само да се парафира сделката.
След завръщането си в София, Ариф Маджид разказал на треньора на националния отбор Иван Иванов какъв алъш-вериш се пече за Насар.

Само че накрая двамата се скарали. Не е ясно по какъв въпрос не са се разбрали. Най-вероятно иде реч за подялбата на плячката от трансфера и кой какви пари ще вземе. В крайна сметка Иван Иванов се обявил категорично против, и отношенията между двамата съвсем се влошили. А точно Иванов докара навремето сириеца да поеме вдигането на тежести.
Няколко месеца по-късно, в края на декември гръмна скандалът с подкупите в щангите. По жалба на Ариф Маджид бяха арестувани Иван Иванов и синът му, който носи същото име. Според обвиненията, Иванови получили от сириеца 60 000 лв в белязани банкноти, които да предадат на високопоставени лица в спортното министерство, сред които дори зам.-министърката на спорта. В ролята на „човека с куфарчето” трябвало да влезе Иванов – младши, който работи като експерт във ведомството. Срещу това федерацията си гарантирала държавни 1.2 млн. лв за европейското в София през февруари. Иванови бяха арестувани, а след разпит – освободени.

Говори се, че на разпита баща и син не са казали абсолютно нищо и предпочели да мълчат по съвет на адвокатите си. Иначе в тесен кръг разправяли, че Маджид нарочно им набутал белязаните банкноти. Преметнал ги, че с тези пари възстановява на Иван Иванов харчове на националния отбор, които треньорът плащал преди това от джоба си.
Ариф Маджид на свой ред се оказа обвинен, че прахосал за лични нужди над 200 000 лева от парите на федерацията. Става въпрос за средства, които са от държавната субсидия и подлежат на отчет пред спортното министерство. След като беше избран през март 2023 г. за президент на щангите, Маджид получил и спесимена да се разпорежда със сметката и банковата карта на федерацията. Само че не давал никакъв отчет колко и за какво се харчи, нито представял извлечения.
Накрая генералният секретар и доайен на централата доц. Димитър Димитров, известен още като Бат Фитьо, успял с триста зора да получи извлечение от банката за последните три месеца. В тях се натъкнал на изумително прахосване на средства: над 30 000 лева за хотели, 1800 лева за пури, както и трансфери на пари от сметката на федерацията в личната на Маджид. По сметките на Бат Фитьо и други опозиционери, сумата била над 200 000 лева. И то само за последните три месеца, от когато е извлечението. Колко и какво е харчено от март насам – не се знае. В същото време върху сметката имало запор за 80 000 лева, тъй като не били плащани наеми, услуги и др. На заседание на управата Маджид казал, че това уж били „представителни разходи” и ще върне парите. Дори вече превел 40 000 лева. За това опозицията в щангите вече е сезирала Районната прокуратура в София за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Скандалите се вихрят и ни излагат пред чужденците точно в навечерието на европейското в София, което почва на 12 февруари в зала „Арена София”. Месец по-късно са изборите във федерацията, насрочени по искане на опозицията. За тях сириецът първо каза, че ще подаде оставка, но бързо след това се отметна и заяви, че ще се кандидатира за поста. Твърде вероятно е обаче баща му – мощният бизнесмен Зеки Маджид, просто да нареди на сина си да се оттегли, за да не страда имиджът на цялата фамилия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече