Стоичков крие „Златната топка“ в банков сейф

0

Камата носи копие от трофея на официални събития

Копие, а не оригиналната награда „Златна топка“ ще занесе Христо Стоичков в Банско за състезанията от Световната купа в алпийските ски този уикенд. Камата съчета визитата си в зимния курорт с честването на 58-ия си рожден ден на 8 февруари, за което беше поканил много гости на Бъндеришка поляна, пише Уикенд.

На това и ред други официални събития, като например представянето на автобиографията си, Христо носи „Златната топка“ и я показва пред хората, които дори имат възможност да се снимат с нея. Всъщност става въпрос за ювелирно изработен дубликат, какъвто може да си поръчат само носителите на трофея. Копията, както и оригиналите, се изработват от 1956 г. насам във френската бижутерия „Малерио дитс Мелер“. Цената на статуетката е около 13 000 евро. Изработването отнема около 100 часа работа, в която са ангажирани общо шестима бижутери. „Златната топка“ тежи 15 кг, но всеки екземпляр се различава от другите по това, че постаментът му е изработен от парче издялкан пирит (вид сулфиден минерал) и това го прави уникален.
Камата обаче разполагал с копия за специални случаи, чийто пиритов постамент бил донякъде подобен по форма на оригиналния. Някои от тях подарявал на най-близките си хора, а други използвал, когато трябва да присъства на височайши места или да презентира автобиографията си. Оригиналната „Златна топка“ Стоичков пазел в банков сейф в чужбина, за да не се поблазнят някои бандити да я откраднат. Цената на колекционерския пазар на подобно отличие била над 100 000 евро. Христо спечели наградата през 1994 г., когато стана голмайстор на световното първенство в САЩ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече