Избираш Инженера, получаваш Перуката: Боби преля гласове на Гонзо

0

Считаният за неук Георги Иванов – Гонзо най-неочаквано се оказа в позиция на фаворит за спечелване на изборите в БФС. В седмицата преди извънредния конгрес на 15 март дипломираният инженер Гонзо получи ударно преливане на гласове. Това е станало по нареждане на шефа в оставка Боби Михайлов към доверените си хора по регионите.

От зоналните футболни началници се искало да осигурят гласове за Гонзо чрез малките клубове, които държат в подчинение. „Уикенд” научи, че в самия футболен съюз има разцепление за кого точно да се гласува. Една част от влиятелните хора начело с Боби Перуката издавали разпореждания да се гласува за Гонзо. Другите от лобито около боса на „Славия” Венци Стефанов държали на кандидата Михаил Касабов. Самият Касабов пък е във война с Перуката, след като не спази нарежданията и през главата му се вписа като временен президент на БФС, когато Михайлов подаде оставка. Затова сега Перуката си го връщал, като издигна Гонзо и му осигурява електорат. В замяна на това никой нямало да му търси финансова и всякаква друга отговорност, както и щял да запази влиянието си в БФС. „Избираш Инженера, получаваш Перуката”, коментират по този повод във футболните среди.
Георги Иванов пък направи ударна обиколка из цяла България, за да убеждава футболни клубове от цели градове и села да го подкрепят. Както се оказа, предизборните турове били организирани от зоналните представители на БФС, което призна самият Гонзо. Това пък взриви недоволството на лидера на опозицията Димитър Бербатов. „Гонзо използва ресурс на БФС, тоест зоналните ръководители. Не ми се струва честно, няма равнопоставеност. Къде е равният старт?”, запита Бербо. Според него Гонзо, който работи като технически директор на националните отбори в съюза, би трябвало да излезе отпуск заради предизборната кампания, както е в политиката. А така му водели шефове на клубове под строй, за да ги навива да го подкрепят.
На изборите гласуват повече от 500 футболни клуба от цяла България. Сред тях по един глас имат както грандовете „Лудогорец”, „Левски” и ЦСКА, така и селски отбори като „Йълдъръм” (с. Яребица, Силстренско), „Реал” (с. Мъдрец, Старозагорско), „Сантос” (Долно Белотинци, Монтанско) и др. Делегати на конгреса ще бъдат и представители на детско-юношески школи като „Щурче” (София) и „Мечетата” (Петрич). По регламент, за да бъде избран от първи тур, кандидатът за президент трябва да получи 50% плюс един от гласовете. На предишните избори Боби Михайлов така оцеля само с един глас, като получи 241 бюлетини срещу 230 за Бербатов. В противен случай първите двама отиват на балотаж. Гласуванията са тайни, като опозицията около Бербатов издейства да няма „тъмни стаички”, а само парапети. Това се прави с цел да не бъдат заставяни делегатите да снимат бюлетините как са гласували. Според прогнозите огромната част от гласовете се разпределя между Гонзо, Касабов и Бербатов. Останалите четирима Георги Градев, Петьо Костадинов, Георги Захариев и Манол Иванов се очертават като фигуранти, макар че някой от тях и екипите им може да влезе в следващото ръководство на централата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече