Първата жена, шеф във футбола ни: Гонзо ще се разграничи от досегашното управление на БФС

0

Първата жена в Изпълкома на БФС Мила Христова даде интервю за „Дарик“ радио. Тя заяви, че новоизбраният президент на БФС Георги Иванов е амбициозен с високи цели. Убедена е, че Гонзо ще се разграничи от досегашното управление на БФС. Ето какво каза още тя:

– Благодаря ви за това интервю и възможността да разговаряме по въпросите за българския футбол. Да, първа жена съм в Изпълком на БФС, но това е една много голяма отговорност. Не трябва да се дава акцент на мъже или жени. Тук е важно кой какъв принос и експертиза има. Най-важното е ние всички да милеем за футбола и да дадем най-доброто от нас, за да развиваме българския футбол.

– Как се стигна до влизането Ви в екипа на Георги Иванов?

– Още в устава на БФС е предвидено да има представител на АБФ в Изпълкома на БФС. Смятам, че това е една заявка за отговорна и професионална работа. Гласът на футболиста трябва да бъде чут. Няма по-нормално и естествено място от това да бъде в ръководния орган на федерацията. С Георги Иванов се познаваме, работили сме заедно в комисия към БФС. Той е амбициозен, с високи цели и искрено вярвам, че ще поведе българския футбол към развитие и успехи, които всички ние очакваме с голяма надежда.

– Ще успее ли според Вас Георги Иванов да се еманципира от Борислав Михайлов и предишното управление?

– Вижте, Вие знаете, че тепърва предстои първото заседание на Изпълкома. Тогава ще се съберем и за първи път ще говорим за идеите и насоките, които всички ние искаме да направим с новото управление на БФС. Аз съм убедена, че той ще се разграничи от досегашното управление. Това, че е бил част от федерацията му дава само един професионален опит. БФС е с нов президент, това е изцяло ново управление, ръководство, което няма как да се обвързва с предишното.

– Ще успее ли Георги Иванов да бъде катализаторът на тези промени?

– Да, смятам, че той с помощта на екипа, който тепърва предстои да изгради и да заработи, ще успее да направи значителни промени и да доведе до успех българския футбол така, както всички ние очакваме и се надяваме. Важно е да се има предвид, че това е един процес, който ще отнеме време. Не бива да очакваме някакви много големи промени веднага, защото, мисля, че ще се съгласите, една промяна може да не води само към добро, може да има и отрицателен ефект. Трябва да се пипа много внимателно. Безспорно добрите практики да се внимава, да бъдат продължени, а това, което наистина не е работело, да се прекрати и да се взимат нови решения, които да бъдат по-добри.

– Какви ще бъдат вашите приоритети в Изпълкома на БФС?

– Вероятни целите, които аз самата си съм си поставила и по-точно АБФ, тъй като аз съм неин представител, вероятно тези цели не са толкова различни от целите, които си поставя всеки един от членовете на Изпълкома на БФС. Сред тях са развитието на социалния диалог. Социалният диалог в България е характеризиран с много добра оценка. Свидетелство за това е, че имаме още през 2008 г. подписан меморандум за разбирателство с БФС. През 2012 г. въведохме стандартния договор за футболисти, включващ минималните изисквания за професионален футболен сектор в ЕС, подписан бе и за първи път колективният трудов договор, който дава една рамка за взаимоотношенията между клубове и футболисти. Преподписването на колективния трудов договор съвсем логично ще бъде един от приоритетите ми. Сред приоритетите ми ще бъде – да се обърне основно внимание на детско-юношеския футбол, защото трябва да се направи план за неговото развитие. Детско-юношеският футбол е в основата на развитието на футбола, на футболното ни бъдеще, за което ние мечтаем. В крайна сметка подобряване качеството на самия продукт на футболната игра е ефект от инвестицията, която се прави в най-малките. Връщането на българския футболист в центъра на играта е също нещо, което е много важно да се постигне. Това безспорно ще върне феновете на стадионите и ще може да мислим в посока на националния отбор, който всички ние милеем да го видим с успехите и постиженията, за които ние всички мечтаем.

Основен приоритет и много важно внимание трябва да се насочи към развитието и промотирането на женския футбол. ФИФА и УЕФА са насочили своето внимание и усилия към развитието на женския футбол. Той крие голям потенциал за развитие. Колкото и в момента да прозвучи гръмко, една от основните цели трябва да бъде неговото професионализиране, разбира се, с план за развитие и с план за постигането на тази професионализация. Това, което всички ние видяхме и бяхме свидетели на абсолютния рекорд по брой зрители на женския финал на Европейското първенство, на „Уембли“, както и масовата еуфория относно световната купа при жените през миналата година, това са едни заявки, че женският футбол има голям потенциал за развитие и трябва да насочим голямо внимание и усилие именно към тях, към жените. От АБФ сме подготвили и ще настояваме за подписване на колективно споразумение за условията на работа в женския футбол. УЕФА още миналата година създаде една рамка относно условията, на които трябва да отговарят женските национални отбори. Всичко това е една много важна стъпка, която трябва да се предприеме и иска много сериозна работа с оглед това да се поставят стандарти в женския футбол, които да помогнат развитието на играта.

– Незавидното положение на българските футболни клубове и липсата на инвестиции не затрудняват ли много именно популяризирането на женския футбол? Как смятате, че може да бъде решен този проблем?

– Има различни акценти. Женският футбол е една добра стъпка, която се насърчва и от УЕФА, женските отбори да преминат към мъжките клубове. Това дава автоматично възможност на женските отбори да ползват тренировъчната база, терените на мъжете. Това подобрява самия процес и възможностите за развитието на тренировъчната дейност на жените. Има много неща, които да се подобрят за женския футбол. Трябва да се привлекат феновете, спортът да се направи по-видим, излъчването на мачовете, зрителите да могат да наблюдават тези мачове, това ще доведе до спонсорства, най-важното е тук и сътрдуничеството с държавата. За аматьорския футбол, какъвто в момента е и женският, държавата и общините са изключително важни, за да помогнат от гледна точка на финансирането.

– Въпреки че все още не се провело първото заседание на новия Изпълком на БФС, запозната ли сте вече с конкретни мерки, които планирате да предприемете относно детско-юношеския футбол?

– Нещо конкретно не мога да разкрия. Това наистина е сред основните приоритети на Изпълкома на БФС. Смятам, че ще бъде изключително фокусирани върху плана за развитие на детско-юношеския футбол, но подробности вече може да даваме по-нататък.

– Със сигурност ще бъдете едно от лицата в комуникацията на БФС с УЕФА и ФИФА, където имате и опит. Има ли в каква насока да се подобрят отношенията с тях?

– Взаимоотношенията между БФС и ФИФА, и УЕФА са много добри. Новоизбраният президент на БФС беше поздравен от президентите, както на УЕФА, така и на ФИФА. Смятам, че те също така са в очакване на бъдещата съвместна работа между БФС и двете организации.

– Коя е грешката, която Вие лично отчитате на предишното ръководство, на предишния Изпълком на БФС и смятате, че не трябва да бъде допускана от новия Изпълком?

– Трудно ми е да говоря за грешки, още повече, че не съм била част от предишното управление на БФС. Когато стоим отстрани, е много по-лесно да критикуваме. Понякога решения, които са взети за добро, се оказват не толкова добри в последствие. Неща, които ще се постараем да не повторим, но не мога да критикувам или да кажа нещо конкретно, което от предишното управление се смята за основна грешка или би могло да се посочи като таква.

Професионалният път на Мила Христова до момента е свързан с Асоциацията на българските футболисти (АБФ). Работи за АБФ от момента, в който АБФ стана член на ФИФПРО – Международният съюз на футболистите. Имам значителни познания и опит в спортното право, правилата и разпоредбите на ФИФА и УЕФА, както и приложимото право в България. Има опит в Социалния диалог и в изготвянето на Колективния трудов договор. Има опит и практика в областта на трудово-правните отношения между футболисти и клубове и разрешаването на споровете между тях. Активно работи и в сферата на женския футбол.

Професионален опит

2023 – Член на Комисията на УЕФА за статута и

трансферите на футболистите и футболните агенти

2021 – Член на Световния Борд на ФИФПРО

2018 – Първи Вицепрезидент и член на Борда на ФИФПРО

Дивизия Европа

2014 – Член на Борда на Асоциацията на българските

футболисти (АБФ)

2014 – Вицепрезидент на АБФ

2010 – 2014 Зам. генерален секретар на АБФ

2007 – 2010 Мениджър „Връзки с футболистите &

Международен отдел“ към АБФ

Образование

2017 – 2018 Програма на УЕФА по Футболно право

2017 – 2017 Програма на УЕФА за Лидерски позиции за жени във футбола

2012 – 2017 Магистър по право в Нов български университет, София

2014 – 2015 Професионално обучение за ръководни кадри в спорта, Биркбек Колидж, Лондон

2010 – 2012 Магистър по маркетинг в Университета за национално и световно стопанство, София

2005 – 2010 Магистър по „Технология на ферментационните продукти“, Университет по хранителни технологии, Пловдив

1998 – 2005 Френска езикова гимназия „Антоан дьо СентЕкзюпери“, Пловдив

Лектор в 3то издание на Програмата на УЕФА по Футболно право

Съавтор на 1во и 2ро издание на книгата „Правилника на ФИФА за работа с посредници. Прилагане на национално ниво“, Микеле Колучи

Завършен курс за треньори по почтеност на мача „Обучете треньора“, организиран в рамките на „Инициативата за почтеност“ на ФИФА

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече